Jakie zalety mają naturalne, tłoczone soki owocowe
Od niedawna w sklepach można znaleźć coraz więcej tłoczonych na zimno, naturalnych soków. Początkowo ich producentów było niewielu, ale aktualnie ich liczba dynamicznie się zwiększa. Trudno się temu dziwić, ponieważ klienci bardzo chętnie kupują te soki, nie tylko ze względu na ich smak, ale też i liczne wartości odżywcze. Jak się bowiem okazuje, zawierają one dużo większą ilość witamin i cennych składników odżywczych niż soki wytwarzane z koncentratu. Już nie wspominając o napojach udających soki, w jakich większość zawartości to cukier, syrop glukozowy czy nawet konserwanty i barwniki.
Przy tłoczonych sokach jest zupełnie inaczej, do nich praktycznie nic się nie dodaje. Warzywa i owoce są czyszczone i myte, a później tłoczone na zimno w specjalnych prasach. To sprawia, że nie dzieje się nic z minerałami i witaminami, które nie są niszczone. Soki tego typu są oferowane w kilku wersjach.
Dużą popularnością cieszą się soki zwane jednodniowymi, rozlewane do butelek zaraz po wyciśnięciu. Konsumenci chętnie też sięgają po wersje w workach z kranikiem. W takich przypadkach producent soków eko stosuje dodatkową pasteryzację w temperaturze 82 stopni, co zwiększa czas przydatności nawet do kilku miesięcy. Jeżeli więc ktoś lubi pić soki owocowe, to wybierać powinien te wyciskane. Są one wypełnione witaminami i minerałami, bez żadnych sztucznych dodatków. A co najważniejsze, mogą je pić wszyscy domownicy, ponieważ tego typu soki bez żadnego problemu można dawać nawet maluchom.